Tänä vuonna ei ole mustikoita – paitsi että on

Metsät ovat pullollaan marjoja, vaikka paikallista vaihtelua esiintyykin.

“Sanovat että ei olisi tänä vuonna mustikoita.”
“Joo, niin. Ei niitä vissiin oo.”
On kyllä harmi.”
“Onhan se.”
 
Siinäpä hissikeskustelu viime viikolta. Eikä kumpikaan meistä edes ollut käynyt itse katsomassa. Uutisissa oli sanottu, että jopa puolet sadosta on menetetty lumettomasta talvesta johtuneen paleltumisen vuoksi. Eihän sinne kannata edes vaivautua sitten.
mustikka 1
Mutta mitä vielä, mustikoita oli niin paljon, että meinasi ahneus iskeä. Sangollisen keräämiseen itsekseen meni vajaa pari tuntia ja metsästä poispäin kävellessä piti pakottaa itsensä katselemaan puita, koska matkalla sydäntä riipi, kun sangon lisäksi rohmukin oli jo täynnä ja meheviä mustikoita oli edelleen vaikka millä mitalla. Kävinkin lopulta kolmena peräkkäisenä päivänä rohmuamassa. Kiitän itseäni varmasti talvella. Itse asiassa kiitän itseäni jo nyt.
mustikka 2
Varmasti monin paikoin mustikkasato onkin menetetty, mutta ainakin kotikonnuillani Äänekoskella useammassa paikassa mustikkaa oli niin paljon, ettei se keräämällä loppunut. Metla on tehnyt listauksen kunnista, joiden alueella mustikoiden paleltumistilanne on tutkittu tai siitä on saatu havaintoja.

 

mustikka 3
Vielä ehtii hakea mustikat pakkaseen. Ja jos omassa kunnassa mustikat ovat kärsineet, on aina lupa käydä vähän naapurissa.
Kommentointi