Pottua omalta parvekkeelta

Parvekkeella voi viljellä lähes mitä tahansa keskellä kaupunkiakin. Vaikka ruukussa kasvatetuilla porkkanoilla ei välttämättä koko talvea pärjätäkään, on parvekeviljely hauska harrastus.

Nyt se on testattu: parvekkeella voi viljellä lähes mitä tahansa keskellä kaupunkiakin. Vaikka ruukussa kasvatetuilla porkkanoilla ei välttämättä koko talvea pärjätäkään, on parvekeviljely hauska harrastus. Hyötykasvien kasvattaminen ei vaadi juuri muuta kuin innostusta ja voimia kantaa multasäkit oikeaan kerrokseen. Omassa tapauksessani tämä tarkoitti noin 500 multalitran kantamista kerrostalon seitsemänteen kerrokseen.
parveke 1

 

En ole koskaan ollut erityisen hyvä koristekasvien kanssa, mutta yhden henkilön otantaan perustuvan tutkimukseni mukaan mahdollisuus syödä kasvinsa parantaa viherpeukalointitaitoja merkittävästi. Kasvatin kaiken siemenestä asti, joten keväällä keittiömme oli täynnä jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, josta puski vihreitä versoja. En siinä vaiheessa vielä uskaltanut toivoa, että kasvatteluni tuottaisi joskus vielä tuloksiakin, vaan olin valmistautunut hakemaan valmiit taimet puutarhalta. Toisin kuitenkin kävi!
parveke 2
Parvekkeella ja terassilla on tämän kesän aikana kasvanut ja kasvaa edelleen erilaisia yrttejä, herneitä, porkkanaa, perunaa, tomaattia, kurkkua, chiliä, paprikaa ja salaattia. Lähes kaikkea olemme päässeet jo maistelemaankin. Tomaatintaimia meillä on kahdeksan kappaletta ja näyttäisi siltä, että loppukesän aikana ei tarvitse kaupasta tomaatteja ostaakaan.
parveke 3
Tänään oli käänteentekevä päivä parvekeviljelijän urallani, nostimme nimittäin ensimmäiset juurekset ylös. Punajuuret ovat ainakin viihtyneet ruukussa ja ensimmäinen ylös nostettu yksilö olikin melkoinen mötkö.  Ehkäpä pistän sen myöhemmin grilliin vuohenjuuston kanssa.
parveke 4
Sen sijaan säkissä kasvatetut perunat pistettiin heti pesun kautta suoraan kattilaan porisemaan ja nautittiin ruohosipulin ja voin kanssa. Porkkanat syötiin sellaisenaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä annos meni helposti kesän mieleenpainuvimpien ruokakokemusten kärkisijoille.
parveke 5
Miksi niin? Itse kasvatettua ruokaa arvostaa selkeästi enemmän kuin kaupasta ostettua. Tiedän tarkalleen, miten nuo potut on kasvatettu, miten niitä on lannoitettu ja käsitelty. Siemenperunat sain synttärilahjaksi ystäviltä ja miten paljon taimien paleltumista pelkäsinkään kesäkuisten ylläriräntäsateiden vuoksi! Niin hassua kuin se onkin, voi perunoihin näköjään syntyä tunneside. Siitä kai lähiruokatrendissäkin on kyse, tunteesta. Tarinoista ruuan takana.
Kommentointi