Pihtiputaan Mummokin ostaa ruokaa netistä

Ruokaasuomesta.fi -palvelun ensimmäinen versio julkaistiin Pihtiputaalla 20.3.2015. Virallinen Pihtiputaan Mummo kokeili palvelua ensimmäisten joukossa.

Ruokaasuomesta.fi -palvelun julkistamistilaisuudessa Pihtiputaalla 20.3. oli mukana virallinen Pihtiputaan Mummo Kaija Aikioniemi. Hän pääsi ensimmäisten joukossa kokeilemaan palvelua ja hetken jälkeen ostoskorista löytyi viitasaarelaista kalakukkoa ja naudanlihaa Keiteleeltä.

– Ihan normaali homma! Kun saa rauhassa kokeilla, niin ei ole vaikea ollenkaan. Ostan kaikki vaatteenikin netistä, joten tämä on ihan tuttua, 70-vuotias Kaija kertoo kokeilun päätteeksi.

Pihtiputaan Mummo Kaija Alkioniemi ruokaostoksilla.
Pihtiputaan Mummo Kaija Alkioniemi ruokaostoksilla.

Kaijalla on palvelussa myös myyjäprofiili ja hänen ruisleipänsä maistuvat muillekin kuin oman kylän asukkaille. Ruuan lähettäminen postitse ei ole Kaijalle uutta, sillä hänellä on yksi vakioasiakas Vantaalla asti.

– Hän oli ollut Pihtiputaalla messuilla ja siellä paljon kuulutettiin radiossa, että on hyvää ruisleipää tarjolla. Hän oli sitten sitä leipää ostanut ja ilmeisesti tykästyi. Myöhemmin hän oli soittanut sinne radioon ja selvittänyt, kuka leivän oli tehnyt. Nykyään lähetän hänelle neljä ruisleipää kerran kuussa.

Julkistamistilaisuudessa paikalla oli myös pihtiputaalaisen Juhlapalvelu Kranssin Arja Varis. Arjan pitopalvelun ja tilausleipomon löytää jatkossa Ruokaa Suomesta -palvelusta ja häneltä saa tilattua kaikenlaisia leivoksia, niin suolaista kuin makeaakin.

Arja Variksen Juhlapalvelu Kranssin löytää jatkossa Ruokaasuomesta.fi -palvelusta.
Arja Variksen Juhlapalvelu Kranssin löytää jatkossa Ruokaasuomesta.fi -palvelusta.

– Periaatteessa minulta saa kaikkia leivostuotteita, ruisleivästä pikkuleipiin. Tällä hetkellä suosituin tuote taitaa olla täytekakku, Arja kertoo.

Tähän mennessä Kranssin asiakkaina ovat olleet Pihtiputaan ja lähikuntien asukkaat ja sillä alueella toiminta tulee jatkossakin todennäköisesti pysymään.

– Saahan sitä kauempaakin tosin tulla hakemaan! Arja nauraa.

Arja kokee tärkeäksi myös palvelun tuoman eri yrittäjien verkoston ja mahdollisuudet yhteistyöhön.

– Ihanaa, että tämmöinen palvelu tulee. Olen itsekin saanut jo uusia yhteistyökumppaneita ja toisaalta myös kuullut paikallisista yrittäjistä. Rupean itse myös asiakkaaksi ja tilaan ainakin lihaa palvelun kautta.

Juhlapalvelu Kranssin tilausleipomosta voi tilata herkkuja moneen lähtöön.
Juhlapalvelu Kranssin tilausleipomosta voi tilata herkkuja moneen lähtöön.

Kaukaa ei Arjankaan lihaansa tarvitse tilata, sillä Pihtiputaalla toimii Meriläisten tila, joka kasvattaa charolais-karjaa.

– Meistä tuntui mielekkäältä kasvattaa karja alusta asti itse. Parasta on, kun näkee, että eläimet voivat hyvin ja poikivat. Tässä työssä on myös erilainen vapaus verrattuna virkatyöhön, jossa olin ennen tätä, Eeva Meriläinen sanoo.

Meriläisten charolais-karja viettää kesänsä laitumella. Kuva: Mikko Hakanen
Meriläisten charolais-karja viettää kesänsä laitumella. Kuva: Mikko Hakanen

Meriläisten tilalla olisi edellytykset luomulaatuisen lihan tuottamiseen: pellot ovat luomussa, karja syö luomua ja tilat sopisivat luomuun. Miksi karja ei kuitenkaan virallisesti ole luomua?

– Emme halua enempää byrokratiaa, Eeva hymyilee.

Meriläisten liha tulee myyntiin palveluun heti, kun sitä on taas tarjolla. Eli parin viikon päästä, maalis-huhtikuun vaihteessa.

– Liha on laadukasta ja mureaa. Maistamalla sen huomaa, Eeva lupailee.

Eeva ja Pentti Meriläinen alkavat myydä charolais-naudanlihaa myös netissä.
Eeva ja Pentti Meriläinen alkavat myydä charolais-naudanlihaa myös netissä.

Ruokaa Suomesta -palvelun virallinen julkistamistilaisuus oli Pihtiputaalla perjantaina 20.3. ja palvelu avataan näinä päivinä koko Suomen käyttöön. Palvelun virallinen kotipaikkakunta on Pihtipudas, koska suurimmalla osalla palvelun kehittäjistä on pihtiputaalaiset juuret.

Kommentointi