Ojalan tila – Ojala Highland

Ojalan tila sijaitsee nykyisessä Sastamalan kaupungissa (ent. Äetsä ) Keikyän kylällä, Länsi-Pirkanmaalla. Tilalla on eletty sukupolvien ajan maa- ja metsätaloudesta; maanviljelys, lypsykarjanpito ja metsätalous elättivät nykyisen isännän isovanhemmat, jotka lopettivat tilanpidon 1990.  Nykyinen isäntä Jukka Isotalo osti tilan 2005 leskeksi jääneeltä isoäidiltään.  Ojalan tilan ensimmäiset Highland-naudat saapuivat Markulan Kallen turvallisessa kyydissä tilalle 18.8.2008 Säkylästä. Vainio-Ketolasta tuli … Lue lisää

Ojalan tila sijaitsee nykyisessä Sastamalan kaupungissa (ent. Äetsä ) Keikyän kylällä, Länsi-Pirkanmaalla. Tilalla on eletty sukupolvien ajan maa- ja metsätaloudesta; maanviljelys, lypsykarjanpito ja metsätalous elättivät nykyisen isännän isovanhemmat, jotka lopettivat tilanpidon 1990.  Nykyinen isäntä Jukka Isotalo osti tilan 2005 leskeksi jääneeltä isoäidiltään. 

Ojalan tilan ensimmäiset Highland-naudat saapuivat Markulan Kallen turvallisessa kyydissä tilalle 18.8.2008 Säkylästä. Vainio-Ketolasta tuli meille parinkymmenen eläimen aloituspaketti helmikuuhun 2009 mennessä. Tulevien emojen ainesta on sittemmin täydennetty Kangasmäen plikoilla Virroilta sekä Jusalan tytöillä Salosta. 2011 täyttyi emojen ahkeran vasikoinnin tuloksena viidenkymmenen eläimen määrä. Vasikoinnit ovat sujuneet hyvin; jälkeläiset ovat terveitä ja kasvavat emon maidolla ja ruohoa / heinää syöden vieroitukseen asti emon rinnalla laitumella. Vierotukseen otamme niin sonnipojat kuin hiehovasikatkin noin 8 kk iässä, jotta emolle jää huiliaikaa ennen seuraavasta vasikasta huolehtimisen alkamista. Emosta vieroitetut mullikat liitetään siirtymäajan jälkeen oman sukupuolensa nuorisojengiin odottamaan aikuistumista ja täysikasvuisuuden mukanaan tuomia elämänmuutoksia – mitä ne sitten kunkin yksilön kohdalla tarkoittavatkin…

Eläinten lukumäärä vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja eri ikäisiä “haikkuja” on eri laitumilla tilakeskuksen ympäristössä.  Kasvatamme highlandeja omien ansiotöidemme ohella: isännän vuorotyöllistää Kemiran-tehdas kotipaikkakunnalla ja emäntä pitää toiminimellä hoitolayritystä Tampereella. “Perheellisen on yritettävä” – näin turvaamme naudoillemme ostettavan talviheinävaraston myös kasvattamisen alkuvuosina, kun itse naudoista ei vielä ole tulopuolelle merkintöjä…

Alusta asti Ojalassa on kasvatettu omat ylämaannaudat luonnonmukaisesti, vaikka virallista luomustatusta ei olekaan – osa muiden isäntien pelloilta tehtävästä talvipaalivarannosta ei ole luomuhyväksyttyä. Emme kuitenkaan käytä teollisia lannoitteita (emme edes luomuhyväksyttyjä), emme myrkytä rikkaruohontorjuntaaineilla emmekä käytä homeenestoaineita. Nautojen suurpaalitkin säilötään ilman happoja!

http://www.ojalantila.fi/ 

Kommentointi