Matkalla kohti yhteistä määränpäätä

Vuonna 2013 muutaman ystävyksen ideasta alkunsa saanut ruokaasuomesta.fi -palvelu otti vuonna 2016 huiman harppauksen kohti unelmaamme koko Suomen kattavasta lähiruoan markkinapaikasta, kun MTK ja Viestilehdet Oy tulivat mukaan toimintaamme. Kevään aikana kehitimme palvelumme toimintaa huomattavasti, kesän aikana keräsimme mukaan tuottajia ja elokuun 18. päivä Herkkujen Suomi -tapahtuman yhteydessä lanseerasimme palvelumme. Lanseeraus onnistui yli odotusten ja … Continued

Vuonna 2013 muutaman ystävyksen ideasta alkunsa saanut ruokaasuomesta.fi -palvelu otti vuonna 2016 huiman harppauksen kohti unelmaamme koko Suomen kattavasta lähiruoan markkinapaikasta, kun MTK ja Viestilehdet Oy tulivat mukaan toimintaamme. Kevään aikana kehitimme palvelumme toimintaa huomattavasti, kesän aikana keräsimme mukaan tuottajia ja elokuun 18. päivä Herkkujen Suomi -tapahtuman yhteydessä lanseerasimme palvelumme. Lanseeraus onnistui yli odotusten ja jo ensimmäisenä päivänä palvelussamme vieraili yli 50 000 kävijää.

Palvelun julkaisu herätti huomiota monissa eri medioissa

Matkamme nykytilanteeseen ei ole ollut helppo. Palvelun kehityksessä on virrannut valtava määrä hikeä ja kyyneliä. Suomea on kierretty ristiin rastiin ja tuhansia puhelinsoittoja soitettu. Nyt tämä pitkä työ alkaa kuitenkin kantaa hedelmää ja palvelumme kasvaa ja kehittyy kovaa vauhtia. Syksyn aikana palvelumme tuottajamäärä on tuplaantunut noin 140 tuottajaan ja myynnissä on jo yli 600 tuotetta. Myös asiakkaat alkavat löytää tiensä palveluumme ja myyntimäärät ovat kasvussa. Olemme siis päässeet pitkän matkaa kohti unelmaamme. Emme kuitenkaan ole vielä lopettamassa palvelun kehitystä, pikemminkin päinvastoin. Tämä on vasta alkua.

Esimerkki saamastamme palautteesta

Olemme saaneet sekä tuottajilta että kuluttajilta valtavasti palautetta ja kehitysidoita. Suuret kiitokset niistä! Olemmekin pystyneet jo toteuttamaan palveluumme monia myyntiä ja ostamista helpottavia toimintoja ja lisää on vielä tulossa. Olemme myös onnistuneet löytämään suurimmat tuottajien myyntiä rajoittavat tekijät ja tulemme keskittymään ensi keväänä niiden ratkaisemiseen. Osalla palvelumme tuottajista myynti ei ole vielä lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla, joten tulemme käymään jokaisen tuottajan yksitellen läpi ja auttamaan heitä myynnin käynnistämisessä. Logistiikka on tunnetusti yksi suurimpia lähiruoan käyttöä rajoittavista tekijöistä ja myös sen tehostamiseksi on alkanut monia projekteja. Palvelumme kehitys sai syksyllä tunnustusta merkittävältä taholta, kun elinkeinoministeri Olli Rehnin valitsi palvelumme maaseudun tulevaisuuden tekijäksi.

Maaseudun tulevaisuuden tekijä valittiin Jyväskylässä Koneagriassa

Merkittävin muutos palvelumme toiminnassa on joulukuun alussa voimaan tullut uusi hinnoittelu. Poistimme kuukausimaksun kokonaan ja pudotimme provisiomme viiteen prosenttiin. Kuukausimaksun poistamisen taustalla on halu palvella paremmin kaiken tyyppisiä tuottajia. Kuukausimaksumme oli jo aiemmin melko pieni (19,90- 39,90€/kk), mutta se osoittautui haasteelliseksi pienille ja kausiluontoisille toimijoille. Kuukausimaksun poistuttua palveluun liittyminen on täysin maksutonta ja riskitöntä. Enää ei siis pitäisi olla mitään estettä sille ettei lähtisi mukaan palveluun. Provisiomme oli aiemmin 9-10 prosenttia ja se sisälsi maksupalvelukustannukset. Päätimme kuitenkin erottaa maksupalvelukustannuset provisiostamme ja pienentää provisiomme 5 prosenttiin. Maksupalvelukustannuksien erottelemisen mahdollistaa muiden maksutapojen käyttöönottaminen vuonna 2017.

Ruokaasuomesta Pop up -myymälässä tuotteitaan myy ja maistattaa viikoittain vaihtuvat tuottajat

 

Palvelumme kehityksen lisäksi olemme ehtineet olemaan vuoden aikana mukana monessa muussakin toiminnassa. Näkyvin tempaus lienee yhdessä MTK:n kanssa järjestetty Pop up -myymälä Helsingin Forumissa. Pop up -myymälässä palvelumme tuottajat ovat pääseet myymään ja maistattamaan tuotteitaan Helsigin keskustaan. Pop upin ympärille on myös järjestetty paljon oheistapahtumaa. Pop upista on voinut esimerkiksi noutaa palvelumme tuottajien tuotteista koottuja Joulupaketteja.

Kokosimme palvelumme tuottajien tuotteista joulupaketteja joita voi noutaa Pop up -myymälästä

Nyt vuoden lähetessä loppuaan haluan kiittää kaikkia loistavia palvelumme tuottajia ja asiakkaita sekä yhteistyökumppaneita. Vaikka palvelun kehitys on välillä rankkaa, kaikki murheet unohtuvat uuden tuottajan liittyessä palveluun, tai asiakkaan tilatessa tuotteita. Yksi vuoden parhaita hetkiä oli eräänä aamuna toimiston postiluukusta tipahtanut postikortti, jossa kiitettiin palvelun tekemisestä.

Tästä on hyvä jatkaa palvelun kehitystä ja matkaa kohti yhteistä unelmaa koko Suomen kattavasta lähiruoan markkinapaikasta. Erittäin hyvää joulunaikaa ja uutta vuotta!

Eero Kananen
Toimitusjohtaja, LähiPro
ja ruokaasuomesta.fi-tiimi

Kommentointi