Maa-artisokka – vähän erilainen bataatti

Maa-artisokka on suotta huonosti tunnettu mukulakasvi. Se kasvattaa pari metrisen varren ja päärynänmuotoisia mukuloita. Nimestään huolimatta kasvi ei ole sukua latva-artisokalle. Sukulaisuus auringonkukkaan on helppo tunnistaa kasvin ulkonäöstä. Englanniksi rakkaalla lapsella on monta nimeä: sunroot, sunchoke ja jerusalem artichoke. Terveyttä ja hyvää makua Maa-artisokka on arvostettu raaka-aine hennon ja pähkinäisen makunsa takia. Sitä käytetään mm. … Continued

Maa-artisokka on suotta huonosti tunnettu mukulakasvi. Se kasvattaa pari metrisen varren ja päärynänmuotoisia mukuloita.

Nimestään huolimatta kasvi ei ole sukua latva-artisokalle. Sukulaisuus auringonkukkaan on helppo tunnistaa kasvin ulkonäöstä. Englanniksi rakkaalla lapsella on monta nimeä: sunroot, sunchoke ja jerusalem artichoke.

Terveyttä ja hyvää makua

Maa-artisokka on arvostettu raaka-aine hennon ja pähkinäisen makunsa takia. Sitä käytetään mm. pyreenä, sosekeitoissa ja gratiineissa.

Oma suosikkini on pestä, puolittaa ja paahtaa maa-artisokat uunissa (200 astetta, koosta riippuen noin 40 minuuttia). Lohkojen kanssa tarjolle salaattia sekä kermaviilikastike. Mallia voi ottaa vaikka uuniperunan kastikkeista.

Jos olet käyttänyt bataattia ruokana, osaat käyttää myös maa-artisokkaa. Sen voi paahtaa, keittää, höyryttää, soseuttaa… Vähän eksoottisempaa on raastaa raakaa maa-artisokkaa koristeeksi tai kuivata raaste hyvin säilyväksi sosekeiton ripotteeksi.

Maa-artisokan mukuloita
Tuoreita kevään mukuloita

Maa-artisokalla on kaksi olennaista terveysetua, joista molemmat johtuvat mukulan sisältämästä inuliinista. Inuliini on hiilihydraatti (ravitsemustieteellisesti kuitu), joka imeytyy vasta suolistossa. Terveysedut nousevat inuliinin hitaasta imeytymisestä:

    1. Koska inuliini imeytyy myöhään, se nostaa verensokeria hitaasti – vasta jonkin ajan kuluttua syömisestä.
    2. Inuliini toimii suoliston hyvien bakteerien ravintona (prebiootti). Nämä bakteerit ovat tärkeitä ihmisen terveydelle.

Samalla täytyy kuitenkin huomata, että inuliininsa takia maa-artisokka on ns. FODMAP-ruokia. Osa väestöstä (n.10-15%) kärsii ns. ärtyvästä suolesta. Heille suositellaan FODMAP-ruokavaliota, jossa vältellään huonosti imeytyviä hiilihydraatteja (mukaan lukien inuliini).
Toisin sanottuna maa-artisokan inuliini voi aiheuttaa turvotusta tai muuta vatsavaivaa – aivan samoin kuten sipulit, palkokasvit, vehnä tai laktoosi. Vaivoista kärsivän kannattaa tutustua tarkemmin FODMAP-oppeihin.

Maa-artisokkaa Suomessa – ja Keuruulla

Maa-artisokkaa on viljelty Suomessa ilmeisesti 1600-luvulta asti. Peruna kuitenkin vähensi maa-artisokan viljelyä 1700-luvulla – niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Nykyään maa-artisokkaa viljellään Suomessa noin 10 hehtaarin pinta-alalla. Euroopassa kasvi vaikuttaa olevan kovassa käytössä. Maa-artisokasta tehdään ainakin jauhoa, siirappia, makeutusainetta, teetä, makeisia ja viinaa (sekä elintarvikkeeksi että auton tankkiin).

Maa-astisokka kasvusto
Kasvusto syksyllä

Keuruulla, Kutinlahden maatilalla, on aloitettu maa-artisokan peltoviljely vuonna 2016. Kasvi on ollut osa omaa ruokavaliota jo pitkään. Terveysvaikutukset ja maku nostivat mieleen kysymyksen siitä, miksi kasvi ei ole laajemmin käytössä.

Kutinlahden maatilalla myydään maa-artisokkaa tuoreena sekä kuivattuna. Myös kasvin varsista ja lehdistä tehtyä teetä kehitetään myyntikuntoon.
Kutinlahden maatilan kuulumisia voi seurata Facebookin Kutinlahden maatila -ryhmässä.

Yksinomaan maa-artisokkauutiset löytyvät Maa-artisokan ystävät -ryhmästä.
Lisätietoja maa-artisokan ravintosisällöstä löytyy Fineli -sivustolta.

Kutinlahden maatilan tiedot ja tuotteet löytyvät myös ruokaakaasuomesta.fi palvelusta.

– Mikko Kutinlahti, Kutinlahden maatila

Kommentointi