Kurpitsakekkerit

Kurpitsa käy keittöihin, sämpylöihin ja jopa kakkuihin!

Olin lapsena kaikkiruokainen. En koskaan nirsoillut, vaan maistoin kaikkea, eikä mikään yleensä ollut niin pahaa, etteikö sitä olisi voinut syödä. Paitsi maksa. Ja säilötyt kurpitsat. Anteeksi äiti, mutta muistat varmaan itsekin sen syksyn, kun kasvatit kurpitsoja ja niitä tuli, kuten niitä ilmeisesti aina tulee, aika tosi kamalan paljon. Ja niistä tehtiin aika tosi kamalan paljon säilöttyä kurpitsaa, mitä syötiin… no, aika tosi kamalan paljon.

Pitkään nuo lapsena päähän juurtuneet ajatukset pitivät kutinsa, sillä annoin kurpitsalle uuden mahdollisuuden vasta noin vuosi sitten. Viime viikonloppuna olinkin erityisen iloinen, kun ystäväni tuli viikonloppuvisiitille valmiiden kurpitsasoseiden kanssa ja sanoi, että nyt kuules kokataan. Ja myöhän kokattiin.
kurpitsa_1
Jos ei ole niin onnekas, että saisi ystävältä kurpitsoja, voi kaupan vihannesosastolta käydä ostamassa irvistelevän yksilön. Kurpitsa on nyt parhaimmillaan ja koska halloween on yleistynyt Suomessakin, löytää kurpitsoja lähes jokaisesta marketista.
Teimme kurpitsasta sämpylöitä, keittoa ja juustokakkua. Kurpitsasämpylät voi maustaa tai olla maustamatta. Laitoimme sämpylöihin mausteita aika varovaisella kädellä, eli jos tykkää mausteisemmasta, kannattaa maustepurkkia ropauttaa pari kertaa enemmän!
Kurpitsasämpylät (n. 25 kpl)
 
4 dl kurpitsasosetta
2 dl porkkanaraastetta

4 dl kädenlämpöistä vettä 
40 g hiivaa
3 tl suolaa 
2 rkl hunajaa

jauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä

0,5 tl maustepippuria
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia
0,5  tl jauhettua neilikkaa
kurpitsansiemeniä koristeeksi
 
Mittaa kulhoon kurpitsa, porkkanaraaste ja vesi. Liuota joukkoon hiiva, suola, hunaja ja osa jauhoista. Tämä jälkeen mittaa sekaan siemenet, pähkinät, kaurahiutaleet, mausteet ja vähitellen loput jauhoista. Vaivaa taikina hyvin ja anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Säädä uuni 250 asteeseen ja pyörittele taikina sämpylöiksi. Anna kohota vielä noin 10 minuuttia liinan alla. Sudi sämpylät vedellä ja ripottele päälle kurpitsansiemenet. Paista 10-15 minuuttia, kunnes näyttävät mukavilta.
kurpitsa_2
Kurpitsakeitto onnistui yli odotusten! Curry sopii oikein hyvin kurpitsan kanssa ja chili tuo mukavan poltteen.
 
Mausteinen kurpitsakeitto (4 hengelle)
8 dl kurpitsasosetta
nokare voita
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
 
2 suomalaista omenaa
1 pieni bataatti
1 porkkana
 
1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
2 rkl currytahnaa
chiliä maun mukaan (laitoimme yhden kokonaisen chilin)

6 dl vettä

suolaa
pippuria
1/2 limettiä
1 rkl hunajaa
2 dl kermaa tai kookoskermaa


Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipulit kattilassa voissa. Lisää joukkoon inkivääri, chili ja currytahna. Pyörittele hetki.

Lisää vesi, pilkottu bataatti ja porkkana, omenat ja kurpitsasose. Anna porista liedellä, kunnes porkkanat ja bataatit ovat kypsiä. Lisää limetin mehu ja hunaja. Lisää nestettä tarvittaessa.

Surauta keitto tasaiseksi sauvasekottimella ja lisää viimeisenä kerma. Maista ja lisää halutessasi suolaa, pippuria ja muita mausteita. Anna vielä porista noin 5 minuuttia. Tarjoile sämpylöiden kanssa.

kurpitsa_3

Keiton ja sämpylöiden jälkeen pääsimme käsiksi illan kohokohtaan, eli kurpitsajuustokakkuun. Kohokohta osoittautui kuitenkin pienoiseksi pettymykseksi. Se näytti oikein herkulliselta, mutta maku ja koostumus eivät olleet aivan sitä, mitä odotimme. Koemaistajamme tosin lohdutteli, että kurpitsakakkumme kuitenkin maistui hyvältä verrattuna hänen tekemäänsä. Se oli kuulemma maistunut lähinnä lanttulaatikolta.

Aineksina kakussa oli kurpitsasoseen lisäksi lähinnä turkkilaista jugurttia, kanamunia, sokeria, mausteita. Tarkempaa reseptiä ei tähän nyt kannata laittaa, koska se vaatii jatkokehittelyä. Jos joku on bongannut jostain toimivan kurpitsakakkureseptin, saa laittaa tulemaan!

Moni kakku päältä kaunis!
Moni kakku päältä kaunis!

Hauskaa kurpitsakekkeriä kaikille!

Kommentointi