Krannin tilalla käynnistyvät kevättyöt!

Vieraskynässä kirjoittaa Krannin tilan emäntä Anne Lukana, joka valaisee, mitä kaikkea on otettava huomioon kevään kylvöissä. Viljojen matka pellolta pöytään sisältää monta vaihetta, joiden onnistuessa lopputuotteista pääsee vaikka leipomaan suussasulavan kakun. Nyt on mahdollisuus tutustua viljatilan toimintaan ja poimia talteen kakkuresepti kevään juhliin!

Äskettäin ruokaasuomesta.fi-sivuilla julkaistiin tuottajatarina Krannin tilalta Nurmijärveltä. Sain mahdollisuuden kirjoittaa ajankohtaisista kuulumisista täällä blogissa ja tartuin ilomielin tarjoukseen. Mukava päästä kertomaan teille näin kevättöiden alkaessa hieman kuulumisia. Tosin ollakseni rehellinen, otsikko on hieman harhaanjohtava, sillä ainakin huhtikuun viimeisellä viikolla kylmät ilmat ja räntä- ja lumisateet pitivät kylvökoneen vielä konehallissa, odottamassa lämpimämpien ilmamassojen saapumista! Toivottavasti pelloille päästään kuitenkin pian.

Krannin tilalla viljelyä jo vuodesta 1724

Koska kevättyöt alkavat tuota pikaa, niin ajattelin kertoa teille hieman niistä toimista, joita Krannin tilalla tehdään näin kevätpuolella, jotta syksyllä saisimme jälleen myyntiin kotipelloilla kasvaneita, laadukkaita viljatuotteita. Vaikka tuottajatarinassa kerroinkin jo tarkemmin, niin meillä täällä Krannin tilalla viljellään perinteisiä viljakasveja eli kauraa, vehnää, ohraa ja ruista. Tilan historia ulottuu vuoteen 1724. Nykyinen toimintaideamme on myydä vastamyllytettyjä jauhoja, hiutaleita, leseitä ja suurimoita pääasiassa suoraan asiakkaille.

Syksyllä, sadonkorjuun jälkeen viljat kuivataan tilan kuivurissa ja säilötään jauhatusta ja tilamyyntiä varten.
Syksyllä, sadonkorjuun jälkeen viljat kuivataan tilan kuivurissa ja säilötään jauhatusta ja tilamyyntiä varten.

 

Onnistuneen sadon takana monet muuttuvat tekijät

Kevät on yksi tärkeimmistä ajankohdista näin maanviljelyn näkökulmasta. Keväisten kylvöjen ja syksyn puintien ohella matkassa on myös tosi monta muuttuvaa tekijää, joista osaan voi vaikuttaa enemmän ja osaan vähemmän, mutta jotka kaikki ovat kuitenkin varsin ratkaisevia onnistuneen sadonkorjuun kannalta. Krannin tilan isäntä, mieheni Olli, olisi oikeastaan oikea henkilö kertomaan näistä ”viljelyteknisistä” toimista, mutta käytännön toimia sivusta seuranneena uskallan poimia muutaman konkreettisen jutun tähän kerrottavaksi.

Onnistuneen viljelyn kannalta tärkeää on teettää säännöllisesti maaperäanalyysejä, jotta tiedämme, millaiset edellytykset viljalajikkeilla on kyseisillä pelloilla kasvaa. Maanrakenteen ja ravinteiden on oltava oikeassa suhteessa kylvöihin nähden, jotta pelloilta saadaan laadukasta satoa. Viljelyyn valittavien viljalajikkeiden valinta ei sekään ole yksinkertainen tehtävä. Vehnä kun ei ole vain vehnää tai kaura vain kauraa. Vehnälajikkeita on reilusti päälle kymmenen erilaista ja kauralajikkeita löytyy yli 20 eri lajiketta. Kaikilla näillä on omat ominaisuutensa. On puntaroitava satoisuutta, käyttötarkoitusta, kasvuaikaa, taudinkestävyyttä, hehtolitrapainoa, valkuaisprosenttia ja kuoriprosentteja ja tietenkin makua. Viljelyyn valikoiduilla lajikkeilla teemme tämän jälkeen esikasvatusta ja arvioimme itävyyttä tai tilaamme sertifioidut siemenet. Uusia lajikkeita on hyvä kokeilla hallitusti ja tarkkaan pohtien, sillä uuden lajikkeen käyttöönotto voi olla valtaisa menestys tai totaalinen katastrofi. Usein lopputulos on jotain näiden väliltä.

Kevään 2016 kylvöjä Krannin tilalla
Kevään 2016 kylvöjä Krannin tilalla

 

Pohdinta ja aprikointi ei jää vielä tähän. Iso kysymys on myös se, mitä lajikkeita kannattaa kylvää syksyllä (esim. meillä ruis on sellainen), ja mitä vasta keväällä, jotta myös seuraavan vuoden viljelykierto voidaan suunnitella tämän mukaan. Eikä valmista reseptiä ole koskaan, edelliset vuodet ja uudet suunnitelmat ovat korkeintaan suuntaa-antavia. Viljelykierto on suunniteltava siten, että pelto pysyy eloisana ja kasvitaudit luontaisesti vähäisinä. Yksi maanviljelyn riemastuttavimmista muuttujista on myös sää – ennustamaton ja alati vaihteleva tekijä. Onnistuneen sadon taatakseen pitäisi vielä sataa, paistaa, pakastaa ja tulla lunta oikeilla kalenteriviikoilla, jotta kevätviljat kasvaisivat ja syysviljat talvehtivat. Rankkasateet, tulvat ja kirvapilvet ovat säännöllisen epäsäännöllisiä vieraita, vaikka toivommekin jotain muuta.

Suoramyynti asettaa korkeat laatuvaatimukset

Tämä kaikki puntarointi on saanut Krannin tilalla aivan uuden näkökulman vastikään, sillä erityisen kertoimensa tähän maanviljelystoimintaan tuo asiakkaille suoraan tapahtuva viljatuotteiden suoramyynti. Viljelyn pitää onnistua paremmin kuin hyvin, jotta asiakkaat ovat tyytyväisiä. Sadonkorjuu tulisi tapahtua oikea-aikaisesti ja pelloille toivottavasti päästään silloin kun pitääkin. Suotavaa olisi onnistua myös myllytyksessä, jotta tarkoilla säädöillä teetetystä myllytyksestä syntyy tuloksena juuri oikeankarkeista jauhoa tai mahdollisimman kuoretonta kaurahiutaletta. Varaa epäonnistumisiin ei ole, sillä huonosta tuloksesta asiakkaat äänestävät jaloillaan ja, jos esimerkiksi vehnälajikkeiden valinta ja sato menee pieleen, ei koko vuonna myydä vehnäjauhoja.

Kaikista haasteista huolimatta olemme kuitenkin hyvin positiivisella ja innostuneella mielellä uuden kasvukauden kynnyksellä! Pitäkää tekin peukut ja varpaat pystyssä, että tänä vuonna saadaan hyvä sato ja työt onnistuvat. Me Krannin tilalla haluamme pitää maaseutua elinvoimaisena ja tarjota monta kertaa maultaan, laadultaan ja tuoreudeltaan teollisuuden tuottamat massajauhot ja -hiutaleet lyöviä tuotteita teille kaikille suomalaisen ruuan ystäville! Haluamme, että kaikki muutkin pääsevät syömään ja nauttimaan huisin hyvää ja tuoretta lähiruokaa kohtuullisin hinnoin!

Keväisten juhlien reseptivinkki: Mansikka-mustikkatäytekakku!

Onnistunutta satoa odotellessa vinkkaan teille reseptin kevään äitienpäivä- tai ylioppilasjuhlakakkuun, sillä pian on edessä jälleen toukokuiset juhlaviikonloput! Mansikka-mustikkatäytekakku on tosi herkkua! Parhaimmillaan siis onnistuneesta sadosta syntyy myös tällaisia lopputuotteita 🙂

Mansikka-mustikkatäytekakun ohje Krannin tilan sivuilla http://krannintila.fi/makeat-leivonnaiset/

 

Kevätterveisin,
Anne Lukana, Krannin tilan emäntä

Krannin tilan emäntä Anne Lukana

 

 

 

 

 

 

Kommentointi