Uuden palvelun käyttöönottaminen on useille yrittäjille suuri kynnys. Monet epäilevät omaa osaamistaan tai uuden palvelun tehokkuutta, pysyvyyttä ja kustannuksia. Usein myös tyydytään nykyisiin myyntikanaviin ja käytäntöihin vaikka ne ovat usein työläitä ja tehottomia.

Tähän esitykseen on koottu aihealueittain argumentteja sille, miksi tuottajan tai yrittäjän kannattaa ottaa ruokaasuomesta.fi palvelu käyttöön. Esitykseen on listattu yleisimpiä palvelua vastaan esitettyjä väittämiä ja niiden vasta-argumentteja.

 

 

Kustannukset

Ei haluta, että kukaan vetää välistä, ei osata laskea omalle työlle arvoa tai ei ymmärretä vaihtoehtoiskustannuksia.

Me olemme palvelun laajuuteen nähden selvästi markkinoiden edullisin toimija. Meillä ei tarvitse maksaa turhasta: vain kun myyntiä syntyy.

 

Provisio

Väittämät:

 ”Kun myyn tuotteita, en halua, että siinä on ketään vetämässä välistä”

Vastaus:

5% provisio on pieni hinta, kun katsotaan, mitä kaikkea sillä saa. Verkkokauppa, markkinakanava, tilaustenhallinta, kirjapito ym. Näiden kankkiminen muualta on huomattavasti kalliimpaa. 5% provisio ei ole ylimääräinen kustannus vaan myyntiä lisäävä ja aikaa säästävä panostus myyntiin. Provisio peritään vain kun myyntiä syntyy. Se kannustaa myös palvelun ylläpitäjiä markkinoimaan tuotteitasi. Provisiotamme vastaavia kustannuksia syntyy myös muissa kanavissa myydessä (markkinointi, nettisivujen perustaminen ym.). Me haluamme hinnoitella toimintamme läpinäkyvästi.

 

Maksupalvelu

Väittämät:

”Miten voi varmistua, että rahat tulee tilille”, ”Käteismaksut on kätevämpiä”

Vastaus:

Maksupalveluntarjoajana toimii Checkout Finland Oy, joka on osa OP-ryhmää. He tarjoavat käyttöön todella monipuoliset ja luotettavat maksupalvelut. Kun asiakas maksaa ostoksensa etukäteen, voit varmistua ettei maksuja jää saamatta. Rahat siirtyvät suoraan tilillesi ja saat kuitit helposti kirjanpitoosi.

Tulemme myös lisäämään palveluun uusia maksutapoja vuoden 2017 aikana.

 

Aika

Väittämät:

”Ei ole aikaa seurata nettiä”, ”Ei nyt ehdi laittamaan tietoja näkyviin, ehkä joskus toiste”

Vastaus:

Ruokaasuomesta.fi palvelu on tehty yhdessä tuottajien kanssa. Sen käyttäminen on todella helppoa ja nopeaa. Saat tilisi perustiedot kuntoon 10 minuutissa. Sinun ei tarvitse vahtia palvelua jatkuvasti. Saat palveluun tulleista tilauksista ilmoituksen myös sähköpostitse ja tekstiviestitse.

Tietojen täyttämiseen käytetty aika on pieni hinta siitä näkyvyydestä, jonka saatte. Lisäksi voitte aina pyytää apua ruokaasuomesta.fi asiakaspalvelusta. He auttavat mielellään tietojen täyttämisessä. Juuri nyt on oikea aika!

 

 

Osaaminen

Ei osaa käyttää nettiä / konetta / sähköpostia

Väittämät:

”Minä en noista tietokoneista ymmärrä. Ei me siellä netissä osata olla”

Vastaus:

Jos et ole netissä, et ole olemassa. Lähes kaikki kuluttajat tekevät ostopäätöksiä netissä ja yhä enenevissä määrin myös ostavat tuotteet suoraan verkosta. Jos tietosi eivät ole helposti saatavilla, menetät jatkuvasti asiakkaita.
Tietokoneen, netin ja sähköpostin käytön oppii kyllä helposti jokainen. Palvelumme ensimmäisen tilauksen teki virallinen Pihtiputaan Mummo, joten se on todella helppo käyttää. Mikäli tarvitset apua palvelumme käytössä, voit aina turvautua asiakaspalvelumme puoleen tai opetella palvelun käytttöä ohjevideoiden avulla.

Tietokoneen, netin ja sähköpostin käyttöön on myös olemassa valtavasti ilmaisia kursseja ja opiskelumateriaaleja.

 

Ei osaa markkinoida (verkossa / somessa)

Väittämät:

”Sitä pitäis sitten päivystää siellä somessa. Ei me osata sinne mitää laittaa”

Vastaus:

Sinulle täysin arkipäiväiset asiat saattavat olla todella mielenkiintoisia mahdollisille asiakkaillesi. Kaupunkilaisille arkipäiväinen eläinten hoito, työt pellolla tai vaikka vain kuvat tilaltanne tai teistä saattavat olla todella mielenkiintoisia ja jotain mihin he eivät muuten pääse tutustumaan. Ole siis rohkea ja jaa arkipäiväisiäkin asioita someen. Pue yrityksenne tarina sanoiksi ja tuo omat vahvuutenne esiin. Esimerkiksi nurmiruokittujen luomukyyttöjen maalaisjuusto on paljon mielenkiintoisempi tuote kuin pelkkä juusto. Markkinoinitiin on myös olemassa paljon ilmaisia kursseja ja opiskelumateriaaleja. Voit myös pyytää apua asiakaspalvelustamme.

 

Ei tarvetta

Ei nyt myytävää / vain osa vuodesta

Väittämät:

”Ei oo nyt tarvetta. Ei ole satokausi. Ei ole tällä hetkellä myytävää”

Vastaus:

Palveluun voi liittyä mukaan milloin vain eikä se maksa mitään. Nyt kun ei ole kiirettä, muun myynnin kanssa on hyvä aika luoda sivut valmiiski kuntoon. Sitten kun myytävää on, niin kaikki tiedot ovat valmiina ja myynti onnistuu helposti.

 

Kaikki menee jo

Väittämät:

”Kaikki tuotteet menee jo nykyisiä kanavia pitkin. Tuotetaan niin vähän että ei kannata”

Vastaus:

Vaikka kaikki tuotteet menevät jo nyt hyvin kaupaksi, on ruokaasuomesta palvelusta apua myynnin hallinnasssa. Palvelun avulla säästät aikaa, kun kaikki tilaukset tulevat yhteen paikkaan, rahat tilille ja kuitit kirjanpitoon.

Palvelu ei poissulje nykyisiä kanavia vaan toimii niiden tukena.

 

Nykynen toimii ihan hyvin

Väittämät:

”Meidän nykyinen systeemi toimii ihan hyvin.”

Vastaus:

Ruokaasuomesta palvelu ei poissulje nykyisiä toimintamalleja vaan tukee ja tehostaa niitä. Enää ei tarvitse soitella jokaista asiakasta erikseen läpi, mainostaa lehdissä, kirjoittaa jokaiselle erillistä laskua tai etsiä hukattuja kuitteja. Myynti ja markkinointi siirtyy verkkoon ja ruokaasuomesta palvelun avulla olet kehityksen kärjessä.

 

Tuote ei sovi, liian pieniä määriä

Väittämät:

”Meidän tuote ei sovi nettimyyntiin. Tuotetaan niin pieniä määriä”

Vastaus:

Ruokaasuomesta.fi palvelu on tarkoitettu kaiken tyyppisille ja kokoisille tuotteille ja toimijoille. Voit myydä silloin kuin itse haluat, kenelle haluat ja niin paljon kuin itse haluat. Tuotteet voi hinnoiltella itse ja toimitustavat määrittää niin kuin haluaa.

Mikäli jokin asia askarrutaa, niin voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Voimme yhdessä katsoa miten palvelu tomii parhaiten juuri sinun kohdallasi.

 

Ei usko toimivuuteen

Näitä tulee ja menee

Väittämät:

”Näitä palveluita tulee ja menee. Ei ne kestä, ei kannata liittyä”

Vastaus:

Lähiruoka ja verkkokauppa ovat kovassa kasvussa ja ne eivät ole mitään ohimeneviä ilmiöitä. On totta, että monet toimijat ovat koittaneet luoda omia toimintamallejaan lähiruoan myynnin edistämiseksi, mutta ehkä aika ei ole ollut vielä kypsä tai toimijoilta on puuttunut jotain. Ruokaasuomesta.fi lähti käyntiin muutaman perustajaosakkaan ajatuksesta ja on kasvanut jo koko Suomen laajuiseksi palveluksi. Perustajien innostus ja loistavat yhteistyökumppanit takaavat sen, että palvelu pysyy toiminnassa ja kehittyy vastaamaan nopeasti kehittyvän alan haasteisiin.

 

Ei tykkää mtk:sta

Väittämät:

”Onko MTK tässä mukana? No minä en niiden toimintaan lähde mukaan ”

Vastaus:

MTK on osoittanut toiminnallaan, että se on aidosti mukana kehittämässä uusia palveluita tuottajien hyväksi. MTK tuo mukanaolollaan verkostoja ja varmuutta toimintaan ja tekee palvelusta aidosti koko Suomen laajuisen.

 

Miten saa tarpeeksi näkyvyttä

Väittämät:

”Mitenkäs te tätä markkinoitte? Ei ne kuluttajat sitä löydä”

Vastaus:

Yksin on vaikea saada näkyvyyttä, mutta yhdessä pystymme parempaan. Tuomalla kaikki toimijat yhteen osoitteeseen säästämme huomattavasti markkinointikustannuksissa, kun jokaisen tuottajan ei tarvitse hankkia markkinointia erikseen. Yhteistyökumppaneidemme avulla näymme useissa medioissa ja parhaimmillaan palvelussamme onkin ollut yli 50 000 kävijää päivässä. Markkinoimme palveluamme sekä siellä olevia tuotteita ja tuottajia useissa kanavissa, sosiaalisessa mediassa ja eri tapahtumissa. Olemme mm. järjestäneet Helsingin Forumissa Pop up -tapahtumia, joissa palvelussamme olevat tuottajat ovat päässeet myymään ja esittelemään tuotteitaan.

 

Onko juuri minun alueeni / tuoteryhmäni sopiva

Väittämät:

”Ei taida toimia täällä meillä. Meidän tuotteet ei ole semmoisia että ne sopii vekrkomyyntiin”

Vastaus:

Ruokaasuomesta.fi toimii koko Suomen laajuisesti ja sopii kaikentyyppisille tuotteille. Voit myydä tuotteita paikallisesti tai toimittaa niitä kauemmaksikin.

Tuottajia on mukana Enontekijäiltä Hankoon ja itärajalta pohjanmaalle asti. Tuotteet vaihtelevat kuivatuotteista pakasteisiin ja tuoretuotteisiin. Mikäli sinulla on jotain juuri sinun tuoteryhmääsi tai toimialueeseesi liittyviä kysymyksiä niin asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.

Esimerkiksi muuttuvahintaisten tuotteiden (esim. liha, jonka tarkkaa painoa ei aina tiedetä), myyntiin on jo olemassa monia ratkaisuja ja lisää on tulossa.

 

Käytössä muut kanavat

Oma sivu, verkkokauppa, hakemisto

Väittämät:

”Meillä on jo oma nettisivu. Meillä on jo verkkokauppa. Me kuulutaan jo xxx listaukseen.”

Vastaus:

Ruokaasuomesta.fi palvelun käyttäminen ei poissulje muita kanavia. Jos sinulla on jo olemassa oleva verkkosivu voit linkittää sen helposti ruokaasuomesta.fi palveluun. Jos sinulla on jo verkkokauppa, voit myydä tuotteita molemmissa. Toki suosittelemme siirtymistä kokonaan ruokaasuomesta.fi palveluun, sillä silloin saat kaikki tilauksen yhteen järjestelmään ja maksimaalisen hyödyn. Voit myös pitää tietojasi muissa listauksissa jos haluat.
Ruokaasuomesta.fi palvelussa syntyy kustannuksia vain kun sinulla on myyntiä. Oman verkkosivun perustaminen ja ylläpito maksaa. Erilaiset listaukset maksavat ja oma verkkokauppa, maksupalvelut ja markkinointi maksavat. Ruokaasuomesta.fi palvelussa saat kaiken huomattavasti edullisemmin ja helpommin.

 

Rekot, ruokapiirit, tukut

Väittämät:

”Me myydään Rekon kautta. Me myydään ruokapiireille. Me myydään tukkuihin”

Vastaus:

Ruokaasuomesta.fi palvelu ei sido sinua mihinkään. Voit myydä tuotteitasi myös muissa kanavissa. Itse asiassa ruokaasuomesta.fi palvelua voi käyttää myös ruokapiiri- ja reko-rengasmyyntien hallinnassa. Tällöin saat kätevästi kaikki tilaukset yhteen järjestelmään, rahat suoraan tilillesi ja kuitit kirjanpitoon.

Ruokaasuomesta.fi palvelun uusi ruokarinki-toiminto on tarkoitettu juuri rekojen ja ruokapiirien kaltaisille toimijoille.

 

Marketit, torit, jälleenmyyjät

Väittämät:

”Meidän tuotteita on myynnissä jo marketeissa. Me käydään vaan eri tapahtumissa myymässä.”

Vastaus:

Ruokaasuomesta.fi palvelu ei sido sinua mihinkään. Voit myydä tuotteitasi myös muissa kanavissa. Palvelun avulla voit myös saada näkyvyyttä, joka lisää myyntiäsi muissa kanavissa tai helpottaa pääsyäsi markettien valikoimiin.

 

Logistiikka

Pienet erät

Väittämät:

”Meillä on niin pieniä tuote-eriä. Yksittäiset tilaukset on niin pieniä, ettei kannata toimittaa”

Vastaus:

Ruokaasuomesta.fi palvelussa myyjä voi itse päättää mitä toimitustapoja käyttää. Emme halua pakottaa kaikkia samaan malliin vaan mahdollistaa juuri sinulle parhaiten sopivat tavat. Voit esimerkiksi lähettää tuotteet vaikkpa Postin avulla, toimittaa ne ruokapiirin tai Reko-renkaan kautta, tai tarjota niitä noudettavaksi suoraan kotoasi. Me emme sido sinua suuriin toimitusmääriin, vaan voit myydä juuri niin paljon kuin itse haluat.

Tilauksien keskikoon kasvattamiseksi on monia tapoja. Esimerkiksi uusi ruokarinkitoimintomme kokoaa monen tilaajan tilaukset yhteen toimitukseen.

 

Kylmäkuljetus

Väittämät:

”Meidän tuotteet vaatii kylmäkuljetuksen. Ei toimi Suomessa”

Vastaus:

Pitkien välimatkojen ja harvan asutuksen Suomessa kylmäkuljetus on haastava, mutta ratkaistavissa oleva ongelma. Me teemme koko ajan töitä uusien tapojen mahdollistamiseksi ja tuomalla paljon kuljetuksen tarvitsijoita yhteen osoitteesen, myös kuljetuspalveluiden tarjoajat ovat kiinnostuneempia kehittämään palveluitaan. Tällä hetkellä kylmäkuljetusta tarjoavat monet toimijat, joista löytyy lisää tietoa palvelumme info-sivuilta.

 

Kokoaminen yhteen toimitukseen

Väittämät:

”Ei niitä kannata erikseen lähetellä. Ne pitäs saada samaan toimitukseen”

Vastaus:

Tuotteet eivät kulje meidän kauttamme, eikä koko Suomen kattavan kokoamisjärjestelmän toteuttaminen olisi edes järkevää. Me tuemme toiminnallamme paikallisia malleja, joilla tuotteita voi halutessaan koota samaan toimitukseen. Palvelussamme toimii esimerkiksi lähiruokatukku, joka kokoaa 30 tuottajan tuotteet samaan toimitukseen. Lisäksi uusi ruokarinki-toimintomme mahdollistaa usean tuottajan tuotteiden tilaamisen samaan toimitukseen, jolloin logistiikkaa voidaan optimoida.