Alkukesä on raparperin juhlaa

Kiisseliä, mehua, kakkua, piirakkaa… Raparperista voi valmistaa vaikka mitä! Poimi tästä talteen helppo, nopea ja herkullinen ohje raparperi-mansikka rahkapiirakkaan.

Kiisseliä, mehua, kakkua, piirakkaa… Raparperista voi valmistaa vaikka mitä! Tuossa monen omalla pihalla rönsyilevässä kasvissa on kesän maku, ja siitä valmistetut herkut koristavat tähän aikaan vuodesta monien kahvipöydän tarjoiluja. Minulle tuli äkillinen tarve päästä leipomaan jotakin raparperista ja niinpä oli ryhdyttävä toimeen.

 

Jos ei ole niin onnekas, että saisi raparperia omalta pihalta tai kaverilta, niin kyllä sitä kaupastakin löytyy. Ja jos taas kuulut niihin, joilla on raparperia enemmän kuin mitä sille on käyttöä, niin kokeile rohkeasti erilaisia makeita ja suolaisia reseptejä, joita netti on pullollaan. Raparperia voi myös hyvin pakastaa, joten sitä voi hyvin paitsi käyttää koko kesän mittaan, myös varastoida talven varalle.

Raparperi on hapan ja kirpeän makuinen vihannes, josta vain varret ovat syötäviä. Lehdet ovat myrkyllisiä, joten niitä ei voi syödä eikä niitä kannata käyttää myöskään ruoan alustoina. Toki vaikka kattauskoristeina tai vaikka muotteina käsitöille lehdet toimivat hyvin. Raparperin kirpeä maku tulee oksaalihaposta, joka ei ihan kaikille sovellu. Niinpä raparperia ei kannata syödä, jos on niveltulehdusta tai kihtiä, sillä vaivat saattavat paheta oksaalihapon vaikutuksen vuoksi. Myöskään imeväisikäisille raparperi ei sovi.

 

 

Raparperi on hyvä kaliumin lähde. Lisäksi siinä on C-vitamiinia ja kalsiumia. Oksaalihappo sitoo kehossa olevaa kalsiumia ja siksi raparperin kanssa suositellaan samanaikaisesti nautittavan kalsiumpitoista ruokaa tai juomaa, esimerkiksi maitoa tai jäätelöä. No mikäs sen parempaa, kuin lasillinen maitoa tai jäätelöpallo lämpimän raparperipaistoksen tai -piirakan kylkeen!

Tässä ohje raparperiherkkuun, joka on helppo, nopea ja herkullinen. Eipä siis muuta kuin kokeilemaan!

 

Raparperi-mansikka rahkapiirakka

Pohja

Valmis pakastepiirakkapohja makeaan leivontaan (tai toki voit myös itse valmistaa esimerkiksi murotaikinapohjan)

Täyte

1 purkki kermaviiliä
1 purkki vaniljarahkaa
2 kananmunaa
2 rkl sitruunasta puristettua mehua
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

raparperia ja
mansikoita (tuoreita tai pakaste)
oman maun mukaan (itse käytin noin 200 g molempia)

Sulata pakastetaikina ja painele se piirakkavuoan (∅ 27) pohjalle ja reunoille. Sekoita täyteainekset keskenään. Leikkaa raparperin varret halumiisi muotoihin, esimerkiksi pitkiksi suikaleiksi tai ohuiksi paloiksi. Voit ripotella raparperin ja mansikan palat taikinan päälle ja kaataa täytteen niiden päälle, tai säästää osan raparpereista ja mansikoista täytteen pinnalle. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja vetäytyä. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kera.

 

 

Kommentointi